Budapest
+36706215708
hello@fmvszerviz.hu

Ki lehet FMV és miért van szükség rá?

A hatályos törvény előírja, hogy az építőipari kivitelezési tevékenység csak és kizárólag felelős műszaki vezető irányításával végezhető. A felelős műszaki vezetést csak megfelelő képzettséggel és gyakorlattal rendelkező szakember láthatja el, sőt a Fővárosi Közigazgatási Hivatal által nyilvántartott névjegyzékben is a megfelelő jogosultsággal kell rendelkeznie. Az építési munkaterületen végzett építési- szerelési munkát a felelős műszaki vezető irányítja, tevékenysége a vállalkozó (alvállalkozó) kivitelező kivitelezési szerződésében vállalt építőipari kivitelezési tevékenységnek vagy meghatározott részének irányítására terjed ki, ahogy erről az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009.(IX.15.) Kormányrendelet rendelkezik.

Az építés szempontjából területileg illetékes megyei kamarától kizárólagos engedéllyel kérhető eseti felelős műszaki vezetői jogosultság, melynek időbeni hatálya korlátozott (évente egy/fő), kérésre meghosszabbítható. Kiadási feltételei enyhébbek a rendes FMV- étől, saját maga vagy hozzátartozója számára FMV feladatkört elláthat névjegyzékbe vételi kötelezettség nélkül. Ezt a 266/2013. (VII. 11.) Korm. rendelet szabályozza.

Üzletszerű gazdasági tevékenységként csak az folytathat építési kivitelezési tevékenységet, aki többek között az adott szakirányban jogosult FMV- t alkalmaz az építési beruházás során. Csak abban az esetben folytatható építési kivitelezési tevékenység, ha az alkalmazott FMV közvetlen utasítási jogokkal rendelkezik az építést végzők felé. FMV alkalmazása nem kötelező, ha építésügyi hatósági engedély meglétéhez nem kötött, kormányrendeletben meghatározott építési kivitelezési munkát szakirányú szakember irányítja.

Az elvégzett kivitelezési feladatokról az FMV- nek írásbeli nyilatkozatokat kell tennie, melyek az építési napló részét kell, hogy képezzék. Az építőipari kivitelezési tevékenységekre vonatkozó jogszabályok megsértése, megszegése esetén az FMV- vel szemben kormányrendeletben meghatározott jogkövetkezményeket kell alkalmazni. FMV- i feladatok elvégzésére a 2000- es évektől csak szakvizsgát végzett, kamarai névjegyzékbe felvett, közép- vagy felsőfokú szakirányú végzettséggel és igazolható szakmai gyakorlattal rendelkező szakemberek jogosultak. A szakmai névjegyzékeket szakiránytól függően a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnök Kamara vezeti és tartja karban. A jogosultságot 5 évre adja meg, kérés vagy az érvényességi idő lejárása esetén ismételten 5 évre meghosszabbítja. A névjegyzéki nyilvántartásért a kamarák igazgatási szolgáltatási díjat kérnek el a 46/2000. (VII.21.) FVM rendelet értelmében.